Knabbel en Babbel krijgen het moeilijk !

Ga er maar aan staan Knabbel en Babbel, jullie moeten wel mee. WOB en de belangrijke rol gemeenteraad voor Open Overheid

18 maart 2016

De gemeenteraad kan een belangrijke rol hebben in de overgang naar een overheid die alle informatie open en transparant beschikbaar stelt. Dit blijkt uit het rapport ‘Raadslid en Open Overheid’ van het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI).

Het rapport is gemaakt in opdracht van Raadslid.Nu.

Drie lijnen

Volgens het rapport kunnen raadsleden langs drie lijnen een belangrijke rol vervullen in de transitie naar een Open Overheid:

  • Aanjagen: het goede voorbeeld geven door te zorgen dat raadsinformatie toegankelijk en herbruikbaar is en dat bij de start van een beleidsproces ook de openbaarheid goed geregeld is.
  • Controleren: alert zijn op de informatiepositie van de raad
  • Leren: namelijk van de beste praktijken in andere gemeenten.

​Griffiers

De Vereniging van Griffiers (VvG) verklaart in een reactie op het rapport het als haar taak te zien griffiers te ondersteunen om openheid hoger op de agenda te zetten. Griffiers zijn betrokken bij de pilots ‘Standaard voor Open Raadsinformatie’ en ‘Toepassing Open Raadsinformatie’. Raadsgriffier Pascale Georgopoulou (Amstelveen) is hierin actief.

Georgopoulou: ‘Informatie is belangrijk omdat het de verbinding is tussen de binnenwereld (de raad) en de buitenwereld: inwoners, journalisten en onderzoekers. Pas als al die partijen toegang hebben tot dezelfde informatie, is er sprake van fair play. Dat is het fundament onder de democratie.’

Meer informatie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s